Om du vill ansöka om pengar för att till exempel resa, köpa möbler, införskaffa en ny dator, gifta dig eller lösa andra, dyrare skulder, så ska du ansöka om ett privatlån. Om du ansöker om ett privatlån så får du göra precis vad du vill med pengarna. När du tecknar ett billån eller båt lån så krävs det att man köper bilen eller båten genom en auktoriserad handlare. Om man hellre vill köpa en bil eller en båt av en privat säljare så kan man istället välja ett privatlån.
Om man ska köpa en bostad så krävs det oftast större summor än vad som erbjuds vid ett privatlån och därför krävs säkerhet. Därav kommer anledningen till varför det finns särskilda bostadslån. Med ett privatlån så har man möjlighet att låna några tusenlappar och ända upp till 400 000 kronor. Om man vill låna en mindre summa pengar så är det oftast bättre med ett snabblån, då man kan låna mellan 1000 – 5000 kronor räntefritt.
Ansökan via nätet
För att ansöka om privatlån så gör man som när man ansöker om vilka bankers lån som helst. De flesta banker och långivare har hemsidor på nätet där man kan ansöka om privatlån direkt. Där kan man också göra en lånekalkyl, där man får se hur privatlånet kommer att påverka din privatekonomi. När man ansöker om lånet så kommer långivaren att göra en kreditupplysning och kontrollera så du inte har några obetalda skulder och betalningsanmärkningar.
Han kommer också att se hur stort ditt betalningsutrymme är. Kanske kan du inte låna så mycket pengar som du trott, eller måste göra återbetalningen under fler år än du tänkt, eftersom din privatekonomi inte tillåter större månadskostnad. De krav som långivaren brukar ha är framförallt att man har en regelbunden inkomst och att man saknar betalningsanmärkningar. Det finns kreditgivare som beviljar privatlån även för de som har betalningsanmärkningar.
Krävs säkerhet för större lån
Då krävs ofta en form av säkerhet om det handlar om större summor. En säkerhet kan vara till exempel en bil, bostad, motorcykel eller båt. Men det kan också vara värdepapper. Dessutom kan en person som du känner ställa upp som borgensman. Han tar då på sig lånet som sitt eget, vilket blir säkerheten för lånet. Om du inte betalar lånet så blir det borgensmannen som blir tvungen att betala. Det är viktigt att man jämför olika långivare innan man tecknar något privatlån.
De flesta långivare har olika villkor och krav. Det kan skilja sig mycket mellan långivarna när det gäller räntor och avgifter. Eftersom man som låntagare förstås vill ha så små kostnader som möjligt är det ju viktigt att se till att man väljer en långivare som har så låga avgifter som möjligt. Om man tecknar sig för ett privatlån så ska man vara medveten om att det tillkommer ränta och andra kostnader. Räntan beräknas procentuellt på det lånade beloppet.
Rönta och fakturaavgift
På ett privatlån utan säkerhet handlar det ofta om 5 – 10 % i ränta men det är inte enbart räntan som blir en kostnad för lånet. Ofta lägger långivaren på andra typer av avgifter, som uppläggningskostnad och fakturaavgifter. Uppläggningskostnaden betalar man bara en gång, den ska täcka de kostnader som långivaren har för att behandla och godkänna din låneansökan. Fakturaavgiften får du däremot betala varje gång som kreditgivaren skickar ut en faktura.
Ibland kan man välja att återbetalningen ska ske med autogiro, och då slipper man betala fakturaavgiften. Fakturaavgiften är ganska viktig. Om man betalar tillbaka på ett lån under tre år så blir det 36 gånger som man ska betala fakturaavgifter. Om fakturaavgiften för varje enskild faktura är hög så får man räkna med att det totalt sett blir ett ganska högt belopp innan lånet är återbetalt.
Lånets löptid
Något annat att överväga när du ansöker om ett privatlån är löptiden för lånet, det vill säga den tid du kommer att spendera på att betala tillbaka lånet. Löptiden på privatlån kan variera mycket, från några månader till flera år. Generellt sett kommer en längre löptid att resultera i lägre månadskostnader, eftersom lånet betalas tillbaka över en längre period. Men det kommer också att innebära att den totala mängden ränta du betalar över tid kommer att vara högre.
Det är viktigt att välja en löptid som är hållbar för din ekonomi. Om du väljer en alltför kort löptid kan de månatliga betalningarna bli för höga för att hantera. Om du väljer en alltför lång löptid kan du hamna i en situation där du betalar av på lånet i onödan länge och betalar mer ränta än du behöver.
Kostnader för försenad återbetalning
Slutligen bör du också vara medveten om att försenad eller missad återbetalning av ditt privatlån kan resultera i extra kostnader. Om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid kan långivaren lägga till förseningsavgifter och andra avgifter till det belopp du är skyldig. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån alls, kan långivaren vidta åtgärder för att återvinna sina pengar, vilket kan innebära att dina tillgångar tas i beslag eller att ditt ärende skickas till inkasso. Detta kan också skada din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att få lån i framtiden.
Det är därför viktigt att du bara tar ut ett privatlån om du är säker på att du kan betala tillbaka det i tid och i sin helhet. Om du är osäker, bör du rådfråga en finansiell rådgivare innan du tar ut lånet.
Att välja rätt privatlån kan vara en utmaning, men genom att jämföra olika långivare och förstå de fulla kostnaderna för lånet, kan du hitta ett lån som passar dina behov och din ekonomi.